Закарпатська кухня

Наша рідна закарпатська кухня сформована впливом таких національних кухонь, як чехословацька, угорська, автрійська. Історія закарпатського краю настільки поплутана в різних національних традиціях, насамперед через те що багато років під впливом багатьох чинників наш край перебував у владі різних держав (АвсторУгорщина, Угорщина, Чехословакія). Тому немає нічого дивного в інтернаціональному характері закарпатської кухні та традицій. Національні меншини Закарпаття вносили у наші традиції та кухню свої індивідуальні елементи та специфіку. Тому у закарпатській кухні виділяються наступні напрямки:

  • угорський (гуляш, бограч, лечо, попрікаш, рокоткруплі, лоці)
  • румунський (токани)
  • чехословацький (страпочки, бухти, шпікачки, кнедлі, сегединський гуляш)
  • німецький (шніцель, свинина по швабськи)
  • єврейський (човлент, фарширована риба)
  • ромський або циганський (гурка, вим’я тушковане, свинина по-циганськи)

Звичайно, не може обійтися наша закарпатська кухня і без чисто закарпатських страв. Серед таких можемо виділитипідбвані лопатки, дзьобачки, кіфлики з лекваром. Найбільше закарпатці полубляють гострувату їжу, тому використовують у своїх стравах паприку, чорний перець, цибулю та часник, різну зелень. Не обходиться і без традиційної угорської приправивегети.

Рецепти:

Закарпатський бограч
Закарпатський бограч
Гурка закарпатська
Закарпатська гурка
Дзяма по-закарпатськи
Дзяма по-закарпатськи
Крумплі підбивані рецепт
Крумплі підбивані
Підбивані лопатки рецепт
Підбивані лопатки  
Гуляш-левеш
Гуляш-левеш